Jumaat, 11 Februari 2011

PPMM: Warta 'Valentine' haram seluruh negara - Malaysiakini

PPMM: Warta 'Valentine' haram seluruh negara - Malaysiakini

mula2 skali nk mhon maaf kepada y bace blog nih..sume catatan saya sume bermula dgn link..sbnr nye ni je satu2 cara y saya jumpe untuk menulis blog disebabkan akaun blog saya menghadapi masalah...xtau la tu sampai bile akan selesai...kalo open guna cara biase mmg xblh taip..xtau nape..ada programming error ke xtaula...

back to bende nk cte,bile tbace artikel nih td teringt saya ke zaman sekolah menengah saya dulu..sewaktu di kisas..time f4 bisela junior..kne dok surau pas maghrib..time tu awal lagi..xsampai 2 minggu saya rase saya masuk kisas..pada waktu tu..sy masih lagi kekok ..al maklumla..saya pn masuk kisa bkn 1st intake..so org len y dah bise saya masih kekok...ketika itu disurau ada seorang senior nih bg tazkirah...pastu die cte2 punye cite...pastu die tanye satu soalan..."sape tau 14 feb tuh ari apa?"...pastu die tembak la junior2 nih jwb..time tu junior ada y main hentam jwb.. xkurang juga y jwb xtahu..last skali..."hang bdk baru...14 feb tuh hari apa?"...maka saya ntah spontan je jwb...hari valentine...pastu sume org tgk saya....mcm wah gtu...pastu saya duduk blk...tp dpt rase mcm bad je 1st impression mcm nih...

sbnrnye tarikh 14 feb tula hari saya daftar masuk kisas....sbb tula sy igt...sblm sy pindah sek..kwn sek lama bgtau...tarikh ko daftar tu valentine day...saya pn jwb oh yeke..sbb bg sy xde pape spesel pn valentine day..nk buat pe..bkn public holiday pn...so mmg xkisah...y saya kisah..14hb tuh kne dtg daftar masuk kisas...

hmm kalo nk cte pasal valentine day..rasa korg blh google sdr cari maklumat..tp ada tak sesape pernah terpikir,mcm mne 14 februari tu jd valentine day...kalo kat jepun valentine day die ..bdk pompuan bg coklat kat bdk laki yang die suke......kalo kat mesia?..y tu jwb sdr la...kalo kat negara lain?....sy br sejak kebelakangan nih perasan..awatla byk sgt coklat sale...oh valentine day dh nk dkt penye...apa kaitan valentine day dgn coklat?bkn nye hari pertama coklat dicipta adalah valentine day...sape igt no valent?subjek kimia....

majlis fatwa dah keluarkan fatwa...tp adakah fatwa ini di ketahui umum?bile ada org menggunakan medium umum untuk mnyampaikan nya di hentam pula ....

sekadar menyampaikan buat yang tidak mengetahui...majlis fatwa telah mengeluarkan fatwa bahawa menyambut hari valentine itu haram..bende yang haram ini Allah tetap sgt skit....maksudnya byk lagi bende lain blh buat..oleh itu jgnla buat...

p/s:dramatiknya hari nih...ketika sy tulis catatan ini mubarak dh letak jwtn...nnt sy tulis lg..apa itu idea...

3 ulasan:

Edo berkata...

Stuju saya...,
agree...,
n.n

Yogi Marsahala berkata...

valentine adalah hari raya untuk memberi sedekah kepada kaum miskin

Yogi Marsahala berkata...

valentine pada dasarnya adalah hari raya untuk bersedekah kepada orang miskin, namun disalah gunakan menjadi hari kasih sayang lelaki dan wanita, komentar juga ya ke blog saya www.goocap.com