Ahad, 30 Ogos 2009

10 hari pertama berpuasa di bumi sakura..

1 Ramadhan di bumi matahari sakura mmg satu pengalaman manis yg saya xkn lupa sampai2 bile2…bermula dr sahur sehingga waktu berbuka…dgn kehadiran kawan2..sahur beramai2..kemudian bile tiba lak waktu berbuka..xpyh pikir pn nk masak ap…huhu..pelik kn?

ini kisah pada hari 1st time pose kt cni..

Semalam ketika selepas solat jumaat..sorg makmum berdiri dan mmbuat pengumumn..”Tomorrow we wil iftar together..so,,for the single do not bring any food..but for the family lets bring food together,,, “(wah ini sudah bagus,,agak2 ape r pak arab ni nk msk..huhu)..

Keesokan arinye ,waktu berbuka adalah jam 6.20ptg….kitorg segan lak nk dtg bwk tgn kososng so kami dtg dgn mmbawa agar2 buatan sendiri..(nk msk berat2 takut x cukup..huhu)..tgk lauk2 yg mak2 arab nib wk..wah!!oishisou!(sedapnye..)…dgn daging..ayam..mcm lg la..trase mcm sgt spesel lauk berbuka pd aritu…bende2 ni mmg kompom r xde r jual kt mne2 bazar ramadhan kt mesia..hahaaa

terasa mcm beruntung je berbuka kt cni..huhu...kat cni perbezaan waktu berbuka nk banding dgn mesia xdela ketara sgt..cume trasa awal skit r..kt cni skrg ni subuh pkl 3.40 pg..and waktu buka lak sekitar 6.20 ptg..so..lebih kurang je..

pada hari kedua ramadhan pula..kami (sbb ada lima org termasuk saya ada kt chiba ni)berbuka dgn nasi tomato..hasil tgn chef2 berbakat kt cni..huhu sgtla kenyang n sedap..huhu

pada ari ketiga ramadhan pula ..skali lg dapur xbrasap time buka..thank to kak tika..coz msk kn utk kitorg mee bandung yg sgt sedap..huhu..sempena ari tua saya..dh 20 dh penye..ish2..btol kata seorg ulama tu adalh mati...yg paling jauh itu masa yg lampau.. semoga dgn ari tua ni...menyedarkan diri ini..utk menyiapsiagakan diri utk hari muka nnt...

pada puasa yg ke lima lak,umah abg razali lak buat buka puasa..alhamdulillah..dpt rase nasi ayam kak ni yg sedap ..buat warga chiba yg dh blk..xdpt la rase..huhu...

pada hari kelapan,..dapur xbrasap lg..g berbuka kat masjid asakusa lak..majlis buka pppose anjuran AMIR..badan yg aktif menganjurkn aktiviti kerohanian bg pelajar mesia kt jepun ni..selepas berbuka tu ada slot pengisian rohani..saya terpikir sejenak mendengar kata2 penceramah " Allah berfirman yg mafhum nye berpuasalah kamu sebagaimana org sblm kamu berpuasa..mudah-mudahan kamu menjadi bertaqwa..."lalu penceramah berkata lagi "dl time awal2 ayat ni turun..pasti para2 shbt yg akan dpt tau dl btol x?para shabat nabi bkn calang2 org..sume sudah bertaqwa...lalu kenapa ayat ni berkata mudahan2 kamu bertaqwa.."

saya pn terpikir..iman para shbt sume dh mantap2..so ap perlu..."sbnrnye ramadhan ini adalah bln utk kite improve kn lg diri kite...kalo dulu para sahabat dr 1 level nek ke satu level yg lebih baik..kerana di bln ramadhan ni sahajalah kita blh berubah jd lebih baik..kerana platform yg terbaik telah Allah sediakan,...org yg xsembahyang pn pose..kn dh jd bek?kalo di bln2 len..bile kite buat jahat ni sume setan hasut..so bln ramadhan Allah dh rantai sume setan..apalagi yg kite nk ?nk ganjaran?..buat amalan di bln ini xterkata byk nye ganjaran..kita blh bce sendiri kitab2 kalo xcaye...so,,apalagi..sume yg Allah sediakan ini adalah platform terbaik utk kite perbaiki dan improve dr kite...kerana itulah formula umat islam blh jd umat yg berjaya..."so, pikir2 kn la ..

pada arini lak..berbuka pose di kedutaan malaysia...thanks to en redha...walaupn xsempat jumpe siapakah kaunselor br yg dtg bg menggantikan en jasri yg telah tamat tempoh perkhidmatannya di jepun...tp lauk pauk yg dihidang kn td sgt lazat..

sepanjang dok pose kt jepun ni..jarang rasenye masak sendiri..huhu..rezki melimpah2..alhamdulillah....hujan emas di negeri org.....

p/s:buat rakan2 sume..bln ramadhan ni harap2 nye bkn perut sahaja yg terisi..tp rohani pn nk kne isi gk..huhu

6 ulasan:

ummu Masyitah berkata...

assalamualaikum,
salam perkenalan dan salam Ramadhan.
tq atas peringatan,moga2 Ramdhan ini,rohani pn kene isi gak.

ELEKTRONOZ berkata...

klau di jepun... dari kul 3.40 pagi sampai 6.20 petang tu agak lame 1 jam ar berbanding msia dari kul 5.55 hingga kul7.20...

Khairul Qayyum berkata...

yeke?tp nape rase pendek??huhu....

ELEKTRONOZ berkata...

terase pendek sebab.... ko tido pas solat subuh.... lame lak tu... hahaha... :)

AbuUmar berkata...

yaaa semoga kita semua dpt lencana "TAKWA" lepas ramadhan nih ☆☆☆

Khairul Qayyum berkata...

amin....