Sabtu, 11 Julai 2009

mcm mne ni...

dlm minggu ni supposed to be plannye mcm bende2 nk buat slps pulang dr isk tu..tp ada sumting yg happen yg buat dr ini xblh nk buat plan tu..hari2 terpikir2 akan bende yg same...plus br2 ni gk tambah lg satu bende nk pikir gk....adus makin pening dibuatnye...

dl time kt kisas dl rase penah dgr org ckp bce yasin mlm jumaat tu bidaah tp buat gk tiap2 mlm jumaat pn..br2 ni lak..kami berempat adela buat bce yasin..jeput sume warga kt cni dtg..tp ada sesorg (xperlu sy sebut siapa)tetiba msg sy..'xpyh la buat sesuatu yg xdpt keredaan allah'...(ish nape lak)terkejut sy dibuatnye,,...kemudian die menyambung....tu bidaah...hah pulak dh pening sekejap nk mjwb mcm mne...bg kitorg warga asrama ini ari khamis mmg relax skit..nnk banding ari len..so alang2 buat jela ari khamis..dan secara peribadinye sy rase xsalah buat bende tu..alang2 dr saje2 dtg mkn(kitorg adela msk skit... thanks to chef2 yg berbakat..huhu)..

ptg tu sy yg ditugaskn utk sediakn sumting smpi terlupe nk buat dok mencari sbb2 adakah ini btol2 bidaah..apa itu bidaah...berbekalkn maklumat di hujung jari sy bce sume sama ada yg menyokong die atau yg menyokong sy..tp rase nye mcm masih x cukup...

so disini sy nk tanye pendapat kpd sesiapa yg dtg melawat blog ni ttg perkara ini..semoga ada ilmu yg sy xtau dpt dikongsi bersame...

p/s;jazakumullah hu hairan kasira(semoga allah mmbalasmu dgn sebaik2 ganjaran)

14 ulasan:

gugu berkata...

lek ah qayyum.jgn ditangisi yg tak paham.fokus kat org yg dtg ni.gtaw die nape bacaan yasin every khamis ml jumaat penting.

aku penah terbaca 1 artikel psl bidaah ni.(sori x jumpe kat mne da artikel tu).yassin khamis ml jumaat,wirid lepas solat jemaah,semua ni dimulakan oleh ulama2 nusantara bertahun2 dulu.masa dlu jugak manusia kat nusantara ni amaln ibadat die hampeh.so,perlu dibuat sesuatu utk tarik hati2 derg ni.maybe camtula wujudnya `bidaah` ni..

pada sape yg tak datang tu..tny balik kt diri korg la..
ape yg korg dpt dgn boikot bacaan yasin ni?ape yg korg da buat utk tingkatkan amalan umat?

1924.tahun kejatuhan dan kehilangan institusi khalifah.masa tu ulama` kat masjid sibuk berbahas.solat terawih perlu 8 rakaat or 20 rakaat.

nmpk tak betapa kite bengong nye masa ni nk ulang kesilapan tu...

:::cebisanhatiku::: berkata...

Salam.
yo br0!
sy pon tak de la banyak ilmu.
cume...bagi pendapat sy..
betolla mcm gugU cakapkan tu.
memangla ia bidaah.
but,apa yang kita buat baseD on niaT rite?...
janganlah kita niatkan baca yasin mlm jumaat tu sebab orang dulu2 baca,so,kita kena baca.itu dah salaH.

pluS,kalo nak kire benda2 bidaah ni,bersepah2 lagi.
buat kenduri arwah sume tu pon..bidaah gak kalo xsilap.tapi,ada bidaah yang baik dan xbaik kan.
saya nak terangkn pon xtaw sgt.sory yeR.

cuMe,nak cakap...
innama al'amalu binniat~

nasihat la kawan awk tu...
adakah semasa dia xjoin korang bace yasin mlm jumaat tu,dia ada baca yasin time hari lain?...
at least,time die xjoin,die ada baca time lain.

we are no body to judGe either doing dis and dat thing right or noT...
The onlY one who will be the juDger for all those things we've done is Allah rite?...
so..just do the right thing u think based on what Allah command us to Do.
becauSe nobody perFecT...

dari saya yang tersangat kurang ilMunya~
wassalam ^_-

Tanpa Nama berkata...

salam...
mm..btol 2..bid'ah ade baek ngan xbaek..cam bace yasin 2...
mmg salah stu bid'ah solehah..
so..zehi teruskn...
niat pon kne btol gak..

cam zikir pas solat pon..bid'ah gak..
tp...time 2 la yg buat kte bnyk bzikir..nee...

Tanpa Nama berkata...

menarik teks ni.... igin saya bagi komen sikit.
firstly, nk cakap , kite sering melakukan sesuatu itu mengikut"tradisi" orang buat , kite pun buat. tampa mencari ilmu tentang pekara itu. orang melayu ni apabila sebut malam jumaat saje tentu terfikir baca yassin. saya penah terbaca -islam sebelah Indonesia,thailand dan Malaysia...mmg terlalu byk terdapat penambahan dlm agama...kdg2 penambahan2 ini menjadi spt perkara wajip pula...-
benda2 kebanyakannya ditokok tambah oleh orang yg kurang ilmu, berkata kata ikut pandangan sendiri sahaja.
Saya nak nasihatkan dirisaya dan empunya blog ini, kalau malam jumaat jagan baca yassin semata-mata, bayak lagi surah dalam al-quran yg boleh diamalkan. kemudian kalau ada orang yg buat majlis2 macam ini datang sahaja lah, sebab takut2 jadi fitnah. baca yassin pada malam jumaat x salah. cuma ia bukan amalan yg wajib.

...teratai biru... berkata...

salam alaik...~

Bismillah...

~hmmm...ade betulnye ape yg sahabat2 yg kat atas ni cakap...

~ustaz sy di sekolah pernah menyampaikan...
--->bid'ah ialah perkara2 yg dilakukan dgn menganggap ianya sbg salah satu perbuatan sunnah (Nabi Muhammad SAW pernah buat), padahal Nabi Muhammad SAW tak penah buat pun...

--->amalan membaca yassin di mlm jumaat boleh dilakukan, tapi jgn diniatkan ianya salah satu sunnah Nabi Muhammad SAW. (sama juga halnya dgn amalan menyapu muka dgn telapak tgn seusai solat)

--->meh bace ni...



Apa yang Nabi Muhammad SAW tak buat itu bidaah, tapi jika sahabat Nabi ada buat itu termasuk dalam “Sunnah wal jamaah" dan ini melibatkan bebrapa perkara teras iaitu, Tauhid, Ibadat, Taklim, Akhlak, Niat dan Dakwah..

Dalam bab keperluan dunia, masih ada ruang untuk di bahaskan sejauh mana Bidaah itu di benarkan.., seperti pergi sekolah naik bas, guna speaker untuk azan, pasang karpet di masjid, beli Hand Phone, atau lancarkan bom nuclear.., dan itu cerita lain.

Secara mudahnya, ada beberapa pendapat tentang Bidaah...

Kata ustaz yang ‘melonggarkan’ bidaah, katanya kita masih boleh nak buat ‘bidaah’ jika dah tak de peluang nak buat sunnah, kes darurat.., sama macam kes makan babi dalam hutan bila takde makanan.., tapi bila dah ada peluang, kenalah tinggalkan bidaah dan kembali kepada sunnah yang asal.. masuk kategori wajib..

Pendapat lain pula berkata yang aku petik dari Buznama, bidaah ni macam kahwin lebih dari satu, iaitu tak salah kahwin ramai tapi jangan lupa bini nombor satu.., tak apalah korang nak berarak sempena Maulidul Rasul misalnya, tapi jangan lupa Solat berjemaah, berdakwah dan yang semakna dengannya.., pendek kata.. ada ruang yang mana tak salah korang nak buat "bidaah hasanah" tapi jangan tinggal Sunnah yang asal…

Bagi aku pula yang bukan ustaz ini pula berpendapat, Bidaah itu macam dadah dalam ubat, ada unsur ‘darurat’.., orang sakit boleh makan, tapi dalam kuantiti yang di benarkan.., makan ‘dadah’ supaya cepat sembuh.., ini bermakna, kita tak halang mereka yang buat bidaah, malahan akan terus galakkan mereka sehingga ‘sembuh’..

Contoh orang malas zikir, bila ada tahlil, berzikirlah dia, bagus untuk dia walaupun tahlil itu bidaah, atau orang yang malas baca quran, bila malam jumaat baca yassin, bagus untuk dia walaupun BACA QURAN MALAM JUMAAT SAHAJA itu bidaah..

Dan untuk sembuhkan mereka, kita kena IQRAM BIDAAH HASANAH mereka, sehingga mereka selesa dengan kita, dan bila mereka dah sembuh (faham), maka akhirnya, mereka sendiri yang akan tinggalkan BIDAAH HASANAH tersebut, dan kembali kepada sunnah yang asal, iaitu tidak lagi berzikir hanya pada waktyu TAHLIL sahaja, tapi tetap istiqamah berzikir pada waktu pagi dan petang, tidak lagi baca YASSIN hanya pada malam jummat, tapi setiap pagi baca YASSIN... dan tidak lagi berdakwah melalui BLOG sahaja, malahan lapangkan masa untuk terjun dalam masyarakat..

Jadi jika korang nampak aku pergi majlis TAHLIL., atau ternampak kelibat aku baca YASSIN malam Jummaat bersama orang kampong.., jangan pelik.., aku sedang IQRAM mereka.., bila TAHLIL, aku guna waktu tu untuk QOTHO Zikir harian aku yang terlepas (oh..).., bila orang Baca YASSIN, aku senyap-senyap baca AL-MULK dan AL SEJADAH…

Begitu lebih kurang…

(copy n paste dr blog sahabat http://keretamayat.blogspot.com/search?q=bidaah)


~semoga dpt membantu...
~hohoho...
~terima kasih...
~sekian...

Tanpa Nama berkata...

sapu muke lpas solat tu bkn nabi buat ke?

...teratai biru... berkata...

Bismillah...

salam alaik...~

--->memberi respon kpd pertanyaan Tanpa Nama...

--->drpd komen sy sblm ini...

--->amalan membaca yassin di mlm jumaat boleh dilakukan, tapi jgn diniatkan ianya salah satu sunnah Nabi Muhammad SAW. (sama juga halnya dgn amalan menyapu muka dgn telapak tgn seusai solat)


~apa yg sy cuba smpaikan ialah amalan menyapu muka seusai solat merupakan isu berbangkit sama spt amalan membaca yassin di malam jumaat. minta maaf sekiranya menimbulkan kekeliruan...


~untuk menjawab persoalan Tanpa Nama mengenai amalan menyapu muka seusai solat...


**Mereka yang mengatakannya sunnah berdasarkan kepada perbuatan Rasul sendiri. Yang mengatakan bukan Sunnah mentakwilkan bahawa perbuatan Rasul itu hanyalah menyapu pasir di dahi, dan tidak disyariatkan untuk kita menirunya. Apapun apabila berlaku khilaf, maka tidak boleh sama sekali kita mengatakan perkara itu sebagai bid'ah.**


sumber--->http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=46&thread_id=3763

~ada beberapa hadis ttg amalan ini(agak pjg utk copy n paste)...
~jadi, untuk mengetahui dgn lebih lanjut, sila rujuk link di bawah...

http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=46&thread_id=5854



~rujuk sini juga...

http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=46&thread_id=3763


~moga dpt membantu... :)
~terima kasih...
~sekian...

Tanpa Nama berkata...

amalan mnyapu muka tu tergolong dlm hadis ape?
mengape jngn niat sunnah nabi?
jika nabi x lakukan knape ramai org buat?
sdangkn nabi bersabda solatlah sebagaimana aku solat

AbuUmar berkata...

Bismillahirrahmanirrahiim..
Isu ni banyak rasanya diperkatakan, dan mcm2 khilaf berkenaan nya. Sememangnya perkara-perkara yang bukan dari agama islam itu tertolak (hadis 5 Matan Arba'in tulisan Imam Nawawi), tapi ada pendapat juga yang mengatakan bid'ah itu ada hasanah, ada dholalah. tapi saya berpendapat bhw bid'ah tu mmg tiada baik atau buruknya. pendek kata semua tertolak.
Tapi saya rasa, the issue adalah perbuatan baca yaasin tu di luar agama ke tidak kot. Baca yaasin tu sebagai mcm baca satu surah dari 114 surah dari Al-Quran, saya rasa apa kah salahnya. Takkan kita nak ckp kat orang di suatu lokaliti yang datang berkumpul di suatu majlis,dan membaca al-quran tu supaya balik je lah, duduk rumah dpd dtg baca yaasin tu. Memang membaca yaasin pada malam jumaat tu suatu perkara yang Rasulullah tak buat. tapi macamana kalau jumaat je mlm yang semua org di lokaliti tu free? andai itu je la masa utk ahli suatu lokaliti tu berkumpul, utk makan2, plus membaca al-Quran, di samping
mengeratkan ukhuwah, menjalin silaturahim... pada pendapat saya,
maslahah nya adalah lebih besar dari mudharat nya. Cuma yang menganjurkan tu perlu jelas bhw majlis itu berlangsung bukan sbg
meraikan suatu perkara bidaah. Mungkin jalan paling bagus adalah,
usah baca yaasin. lepas ni buat tadarus, tetapkan satu surah, gilir setiap orang baca satu muka. dan tak usah buat mlm jumaat. Sekali sekala perlu digilirkan perkara mcm ini. Supaya ahli lokaliti itu tak terlekat di fikirannya yang dah tahap WAJIB baca yaasin itu di mlm jumaat shj. Atau kalau mlm jumaat tu WAJIB baca yaasin aje, surah lain tak boleh. Kefahaman tu perlu diberi pada ahli lokaliti tu, boleh aje melalui tazkirah slps bacaan yaasin tu ke. Kemudian cadangkan next time kita buat hari sabtu ke... setiap sorang bwk mushaf, jgn bwk buku surah yaasin aje. kita tadarus pulak kalini. InsyaAllah mcm2 cara boleh kufuu (diusahakan) utk perkara ni.
Dakwah itu kan seni. Seni halus. Boleh rujuk 16:125. Perlu dilaksanakan dgn hikmah dan memberi pengajaran yang baik, dan berdebat juga dengan cara yg baik. Apa yang dickpkan oleh senpai tu, saya rasa dia berniat baik2 aje. Cuma cara tegurannya yang kalau di telinga saya ni, kurang lembut dan
hikmahnya. Biasalah kita semua hamba2 nya yang tengah belajar,
merangkak mencari syurga-Nya. Mungkin kalau ditukar harinya,
atau ditukar bacaan surahnya tu senpai juga turut join. kan.

Wallahua'lam.

Tanpa Nama berkata...

yg sapu muka tu kan...ustazah ku pernah bertanya kepada rakan2 kelas..kenapa nabi sapu muka after solat? sebab dulu diorang solat di atas pasir..so after solat pasir tu melekat,thats y diorang sapu muka..

jinggut3028 berkata...

buat jer qayyuum....
yg nk dapat pahala ko...bkn org len

Tanpa Nama berkata...

Saja nak mencelah...

Orang sebelah Malaysia, thailand dan Indonesia.. kita tahu semuanya bekerja sebagai peladang atau petani dan penoreh getah...

maka pada hari Jumaat adalah hari cuti mereka... jadi malam jumaat juga yang dierowang free... jadi amalan Membaca yassin mlm jumaat nie ada kaitan dengan kehidupan owang-owang sebelah Asia tenggara nie kut..

Tapi yang penting niat dihati.. samada bidaah atau tidak hanya ALLAH yang menentukanya..

wannas berkata...

aku yakin mmber 'wahhabi' ko tuh da xde poin.. haha~

Shaza berkata...

tazkirah besama..

sebenarnya ada kelebihan membaca yasin tak kisahlah malam jumaat atau mlm lain. spt dlm hadis sahih yg bermaksud:

"Sesiapa yg membaca Yasin pada satu malam kerana Allah, maka diampunkan baginya."
(riwayatIbn Hibban)
aw kama qol..

Hadis ini tidak menyebut pun tentang bacaan yasin malam jumaat. cuma apa2 malam pun takpe. jadi bacaan yasin malam jumaat pun termasuk dalam hadis ini. cuma janganlah hanya tahu baca yasin shj pd mlm jumaat. bacalah surah lain juga. contohnya surah al-kahfi yg mana sebenarnya bnyk hadis yg menceritakan kelebihan bacaan surah ini pd mlm jumaat.diantaranya spt hadis yg bermaksud:

"sesiapa yg membaca surah al-kahfi pd mlm jumaat, maka diterangi cahaya baginya di antara dua jumaat." (riwayat Hakim)
aw kama qol..

surah kahfi x pjg sgt. hnya sekitar 110 ayt shj. lebih kurang 11 m/s.mungkin setengah jam boleh habis. apa salahnya kalau sekali sekala tukar selera sedikit dengan menggantikan surah yasin dgn al-kahfi